Művészeti és digitális ötlet-tár – február

Február elején megkezdődtek az NTP-INNOV-22-0044 pályázat műhelyeiben a foglalkozások. Tehetséges tanulóink sok érdekes és izgalmas élménnyel gazdagodtak.

Zene-tár – művészeti műhely
Vezető: Bakó Antalné
NTP-INNOV-22-0044 pályázat Zene – tár tehetségműhelye februári programjai nagyon érdekesen kezdődtek: olyan magyar népdalt tanultunk, amely vidám, vicces, és egyik ének – zene tankönyvben sincs benne! Kodály Zoltán gyűjtötte, „Három hordó borom van”.
Ezután magyar népdalokat is elfújtunk.
De más népeknek is vannak dalai – ebbe a kincsbe is bepillantottunk. Pl. Liten Vals, a Kis valcer – ünk, vagy a romák vándorlásáról szóló: Csóré roma.
Készülünk a különleges örömzenélésre, ismerkedésre a hangszerekkel, a Forrásházba.

Tánc-tár – művészeti és digitális műhely:
Vezető: Kis Lili
NTP-INNOV-22-0044 pályázat Tánc-tár foglalkozásai már a kezdetektől sok izgalmas pillanatot tartogatott a tanulóknak. Az első foglalkozáson ritmusgyakorlatokat végeztünk, illetve megfigyeltük a sokat hallgatott zenék tempóját. A Youtube nagyon sok érdekes ritmusgyakorlatot rejt olyan dalokra, amelyeket a gyerekek is ismernek – ezen videók segítségével játszottunk a második foglalkozáson. A harmadik alkalommal körjátékokkal foglalkoztunk, amiket a gyerekek határtalanul élveztek.

Mese-tár – művészeti műhely:
Vezető: Vigh Laura
A Művészeti és digitális ötlet-tár elnevezésű pályázat Mese-tár műhelyében a mesék mellett a játékoké és a nevetésé volt a főszerep. Az első alkalommal A csillagszemű juhász című mesét olvastuk el, majd különböző dramatikus játékokat játszottunk. Állatok bőrébe bújtunk, volt lánykérés és vicces párbeszédek.
A második alkalommal A kiskakas gyémánt félkrajcárját néztük meg diafilm feldolgozásban. Ezután igazi farmmá alakult a terem, és egymást kergettük, hisz mindenki a ,,kincset” szerette volna.
A következő alkalmon kipróbáltuk milyen egy érzékszervünk nélkül. A vakok és az elefánt hindu népmesét hallgattuk meg papírszínház előadásként, majd szembekötős játékokat játszottunk.

Zene-tár – digitális műhely:
Vezető: Kovács Ádám
A Zene-tár digitális műhelyében februárban magyar népdalok mai feldolgozásaival és a kevert stílusú magyar zenékkel, valamint külföldi zenei stílusokkal foglalkoztunk. A gyerekekkel közös linkgyűjteményt készítettünk a youtube-on fellelhető feldolgozásokból és kevert stílusú zenékből, melyeket kategóriákba rendeztünk. A tanulók megismerkedhettek az online mp3 cutter oldallal, ahol megtanulták hogyan kell kivágni részleteket zeneszámokból. A profi keverő munkához a Mixxx nevű szoftveren keresztül kaptak betekintést a foglalkozásokon részt vevők.