Tabletes játékverseny

Megrendeztük az idei tanév utolsó tabletversenyét iskolánkban. Az alsó tagozatosok a Sonic Dash – Endless Running, a felső tagozatosok a Temple Run 2 játékban mérhették össze ügyességüket. A tanulók izgatottan készültek a versenyre. Szoros küzdelemben így alakultak az eredmények:

Alsó tagozat:

1. helyezett Bódi Richárd

2. helyezett Lakatos Bianka

3. helyezett Vidák Sára Lilien

Felső tagozat:

1. helyezett Dévényi János

2. helyezett Csécs Zoltán és Kalocsai István (holtversenyben)

3. helyezett Hengl Éden Manó

Gratulálunk az elért eredményekhez!

Budakeszi Vadaspark 

Az 1. osztály a Lázár Ervin Program keretében ellátogathatott a Budakeszi Vadasparkba. Megnéztük a Magyarországon őshonos nagyvadakat, bátran etettünk kézből dámvadakat, majd részt vettünk a farkasok és Romulus, a medve etetésén. A programunk tartalmazott egy 1 órás szakvezetést, ahol sok mindent megtudtunk a vadaspark madarairól és az aranysakálról, Mucikáról. Mindenki szuperül bírta a buszt, a napot, és jól érezte magát!

Labdarúgás Országos Diákolimpia Döntő

Az idei évben iskolánk képviselhette Budapestet a FODISZ által szervezett Labdarúgás Országos Diákolimpia döntőjén, miután április 22-én megnyertük a Regionális Diákolimpia bajnokságot, ezzel biztosítva továbbjutásunkat.

A 2022. április 26-án, Budapesten megrendezésre kerülő eseményen összesen hat megyéből érkeztek az iskolák. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó is, aki motiváló, ösztönző beszéde után az első kezdőrúgást is elvégezte.

Sportolóinknak három küzdelmes mérkőzést kellett megnyerniük ahhoz, hogy végül a döntőig eljussanak. Az utolsó meccs sportszerű, nehéz mérkőzés volt, melyen végül diákjaink alul maradtak, így végül az előkelő 2. helyen végzett iskolánk.

A csapat tagjai: Herkó Zsolt, Mózer Krisztián, Pók Gyula Zoltán, Pók István, Gombos Martin, Hamza Dávid, Szilágyi-Kovács Levente

Gratulálunk diákjainknak!

SKANZEN beszámoló

A Lázár Ervin Program keretében iskolánk négy osztálya látogatott el a Szentendrén lévő Szabadtéri Néprajzi Múzeumba, vagy ahogyan a legtöbben ismerik, a szentendrei Skanezbe.

A gyerekek a hagyományos módon, kovásszal dagasztva, maguk készítették és sütötték meg a kemencében azt a cipót, amit azután megebédelhettek vagy akár haza is vihettek. Volt olyan osztály is, amelyik karkötőt készített ezen a szép tavaszi napos délelőttön.

A múzeumpedagógiai foglalkozások után még számos, eredeti, a skanzenben található házat néztek meg a gyerekek, miközben megismerkedtek a régmúlt idők életével, szokásaival vagy éppen a hagyományosan tartott házi állatokkal.

NTP-INNOV-21-0048 pályázat

Természettudományos tehetségműhely – Csodák Palotája

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség által meghirdetett nyílt, NTP-INNOV-21 kódjelű, „Tud a Tolnai! – Tudományos tehetségfejlesztés a JEGYMIÁI-ban” című pályázat természettudományos tehetségműhelyének tanulói 2022. március 31-én ellátogattak a Csodák Palotájába. Különböző tudományos termekbe kukkanthattak be és próbálhatták ki a játékokat, eszközöket. Körülnéztek A természet műhelyében, a Tudósok termébe. A legtöbb időt a Playbar-ban és az Űrállomáson töltötték, ahol regisztrálva pontokat gyűjthettek a különböző virtuális játékok során. Az Öveges színpadon különböző, érdekes kísérleteket mutattak. Volt alkoholos rakéta, égő mécsesek eloltása légágyúval és a kiáramló levegő irányának és kör alakú mintázatának szemléltetése füst segítségével.

Kicsik és nagyok egyformán jól érezték magukat, mindenki megtalálta az érdeklődésének megfelelő tevékenységet.

NTP-INNOV-21-0048 pályázat

Digitális tehetségműhely – Campona Kockapark

2022. március 4-én a digitális tehetségműhely tanulói a Campona Kockaparkba látogattak, ahol profi hazai építők lenyűgöző kreációit tekinthették meg. A LEGO-elemekből valósághű épületek, működő járművek, filmjelenetek, diorámák, életképek épültek meg, és tárultak a szemük elé. A kiállítás annyira inspirálta diákjainkat, hogy megpróbáltak a tengernyi szabadon felhasználható kockából közösen alkotni valamit. A legnépszerűbb tevékenység a LEGO online játékok kipróbálása volt.

A program a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség által meghirdetett nyílt, NTP-INNOV-21 kódjelű, „Tud a Tolnai! – Tudományos tehetségfejlesztés a JEGYMIÁI-ban” című pályázat során jött létre.

Tavaszi projektnap

A tavaszi szünet előtt még tartottunk egy projektnapot, amely tojáskereséssel indult. Minden osztály a saját színének megfelelő papírtojásokat kereste a napsütéses udvaron, majd egy feladványt kellett megoldaniuk, amely a következő helyszínt rejtette. Itt várták a kvízmesterek, akik 20 kérdést tettek fel az osztályoknak, és jegyezték, hogy mennyire sikerült jó választ adniuk a csapatoknak.

Következő helyszín a tornaterem volt. A két testnevelő tanárunk, Zsuzsa néni és Gyula bácsi sportmesterek, szórakoztató sorversennyel készültek a diákoknak. Az alsó és a felső tagozat külön-külön, kevert csapatokban versenyeztek egymással, tehát a nyerő csapatokban minden osztályból volt versenyző.

Mindenki nagyon jól szórakozott, és miután jól kifutották magukat, az alsós osztályok tojásdíszeket készíthettek az iskola tojásfájára. A felsősök addig a tankonyhán ügyeskedtek: gyümölcssalátát készítettek, amelyből az ebéd után megvendégelték az diákjait, pedagógusait.

A programok végeztével eredményhirdetés volt az udvaron:

A legjobb alsós kvízkirály lett a 4. osztály, a legjobb felsős kvízkirály a 7-8. osztály.

A legszebb és legfinomabb gyümölcssaláta-készítő címet két osztály kapta: az 5. és a 6. osztály.

Gratulálunk a nyerteseknek!

A nyuszi reggelre hozott az udvarra kitett kosárkákba minden tanulónak egy-egy nyuszicsokit, amit a program végén Andrea néni és Ádám bácsi adott át a gyerekeknek.

„Kapkodd a lábad” sor-és váltóverseny

Az idei évben iskolánk képviselhette Budapestet a FODISZ által szervezett „Kapkodd a lábad” országos döntőjén, miután március elején megnyertük a regionális versenyt, ezzel biztosítva továbbjutásunkat.

A 2022. március 31-én, Tatán megrendezésre kerülő eseményen több megyéből érkeztek az iskolák. Az ünnepélyes megnyitó után közös zenés bemelegítéssel készülhettek fel a diákok az egymás elleni küzdelemre. Összesen 8 csapat mérte össze tudását a különböző nehézségű akadálypályákon, melyen diákjaink az előkelő 6. helyezést éréték el végül. A csapat tagjai: Baranyi Attila, Gergely Dávid, Vidák Sára Lilien, Csanya Rikárdó, Bóth Ádám, Lakatos Péter, Marosvári András, Sárközi Zoé, Varga Ráhel, Ferencz Levente.

Gratulálunk diákjainknak!

NTP-INNOV-21-0048 pályázat

Digitális tehetségműhely – LEGO-mester modul

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség által meghirdetett nyílt, NTP-INNOV-21 kódjelű, „Tud a Tolnai! – Tudományos tehetségfejlesztés a JEGYMIÁI-ban” című pályázat digitális műhelye is elkezdte a munkát a tanulókkal 2022. február 2-től. A LEGO-mester modul során a 10 tanuló kiélhette fantáziáját és kreativitását a tervezések és alkotások során. A műhelyvezető, Pálfi Rita irányításával a csapat LEGO robotokat alkottak, majd közösen meg is építették azokat.

A főbb tevékenységek a következőkből álltak:

· Ismerkedés a LEGO-val, betekintés a keletkezésének történetébe

· LEGO kockákból egyszerűbb tárgyak megépítése megadott szempontok alapján

· Megismerkedés a LEGO Boost és LEGO Mindstorms eszközökkel, azok lehetőségeivel

· LEGO robotok megtervezése kiscsoportos munkaformában, az adott robotok megépítésének megkezdése,

· Végül a LEGO robotok építésének befejezése és azok tesztelése.

A gyerekek nagyon élvezték a munkát. Alig várják, hogy megmutathassák, miket alkottak.

NTP-INNOV-21-0048 pályázat

Természettudományos tehetségműhely – Tudóspalánta modul

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség által meghirdetett nyílt, NTP-INNOV-21 kódjelű, „Tud a Tolnai! – Tudományos tehetségfejlesztés a JEGYMIÁI-ban” című pályázat tehetségműhelyei 2022. januárjában megnyitották kapuikat. A Tudóspalánta modul során a 10 tanuló különböző fizikai és kémiai kifejezésekkel ismerkedhettek meg, és kísérleteket is végezhettek. A főbb tevékenységek a következő voltak:

· Tanultak katapultot készíteni megadott anyagokból, majd tesztelték, átalakították, hogy az erők és mozgások összefüggéseit megismerjék.

· Tojást törés ellen megóvó berendezést fabrikáltak, a kész konstrukciókat tesztelték is. A gravitációs erő, közegellenállás és légellenállás összefüggéseinek felismerése volt ezzel a cél.

· Ezután következett a hidraulikus labirintus építése megadott alapanyagokból, a víz tulajdonságának, fizikai viselkedésének megfigyeléseként.

· Egyszerű áramkör készítése megadott alapanyagokból. Mi is kell hozzá? Néhány kábel, na meg citrom.

· Ecetsav reakcióinak megfigyelése során még vulkánkitörést is szimuláltak.

· Kristályosodás folyamatának megismerése során timsókristályokat, sókristályokat növesztettek.

Kicsik és nagyok egyformán élvezték a foglalkozásokat Fekete Dóra vezetésével. A gyerekek a jobbnál jobb élményekkel gazdagodtak, miközben a foglalkozások során tudásuk rengeteget új ismerettel bővült.