70 éves a Józsefvárosi EGYMI és Általános Iskola – születésnapi köszöntő

Ma 70 éve nyitotta meg kapuit a Józsefvárosi EGYMI és Általános Iskola. Akkor, 1949-ben, Józsefvárosban, jelenlegi iskolánk elődjeként kis létszámú osztályok nyíltak. 1951-ben a VIII. kerület Százados út 6. szám alatt jött létre Fővárosi Gyógypedagógiai Iskola elnevezéssel elődünk; 1955-től a József utca 20-ban, Gyógypedagógiai Iskola elnevezéssel, majd 1961-ben a Nap utca 33-ban működött az intézmény.

1989-ben épült fel a Tolnai Lajos utca 11-15. szám alatt az új, 8 osztály számára épített intézmény, ahol az iskola a mai napig található. 1998. szeptember 1-én befejeződött az iskola bővítése, a diákok és pedagógusok birtokba vehették az új tornatermet és tantermeket.

2005-ben intézményünk működése bővült, neve megváltozott, Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Központ és Általános Iskola lett, szakszolgálati és utazó gyógypedagógusi ellátást is végezhettek a pedagógusok.

2015. szeptember 01-től intézményünk regisztrált tehetségpontként működik. 2016 szeptemberétől az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar külső gyakorlóintézményeként tanulásban akadályozottak pedagógiája, pszichopedagógia és logopédia szakirányról hallgatókat fogadhatunk.

A 2016/2017. tanévtől az ép értelmű, autizmus spektrumzavarral és egyéb pszichés fejlődési zavarral valamint beszédfogyatékossággal küzdő tanulók számára is nyitottá vált intézményünk.

2016-ban kiválóra akkreditált Tehetségpont és az Oktatási Hivatal Bázisintézménye, 2018-ban Európai Tehetségpont lettünk.

2018. szeptember 01-től intézményünk feladata bővült Terézváros és Erzsébetváros utazó gyógypedagógusi ellátásnak megszervezésével és biztosításával.

Számos újítás, innováció fémjelzi az intézmény hírnevét. Kiváló pedagógusok és igazgatók segítették az itt nevelkedő tanulók sikeres iskolai pályafutását és továbbtanulását. Köszönöm szépen elődeink, és a ma nálunk dolgozó pedagógusok elhivatott munkáját, mellyel segítették és segítik a sajátos nevelési igényű tanulók nevelését-oktatását, társadalmi integrációját.

Az intézmény 70. születésnapja, és a jelenlegi épület felépítésének 30. évfordulója alkalmából szeretettel köszöntöm régi és mai diákjainkat, pedagógusainkat és a szülőket, akik bizalmukkal megtisztelnek minket és segítik munkánkat!

Kívánom, hogy még sok-sok éven át támaszkodhassunk egymásra, segíthessünk egymásnak, éljünk meg közösen még annyi, vagy több sikert, amit ez alatt a 70 év alatt megéltek elődeink és megélünk mi, mind a mai napig.

Sikeres 70. tanévet kívánok minden diákunknak, szüleiknek és pedagógusunknak!

Szeretettel:

Jenei Andrea

intézményvezető