Az NTP-KTK-18-A-0007 – Gingalló program bemutatása – záró rendezvénye

2019. május 8-án Projekt- és családi nap keretében rendezett T-Faktor-Tehetségnapot és hozzá kapcsolódóan egy kiállítást tartottunk intézményünkben. A program elején ünnepélyes keretek között Jenei Andrea, intézményvezető köszöntötte a szülőket, vendégeket, köztük is a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola Mandula osztályát, akik könyveket és könyvespolcot hoztak ajándékba.

Ezután a Szín-kör-játék – „Játszva Tanulni” dramatikus műhely diákjai adták elő Egyszer egy menőfi című darabjukat.

A délelőtt folyamán, négy helyszínen zajlottak a magyar népszokások tükrében megtartott foglalkozások, a pályázat műhelyfoglalkozásainak tematikáját követve:

– A Kéz-csodák – kézműves népi hagyományőrző műhely szekciójában a különböző természetes anyagok (peddignád, csuhé, rafia) népi feldolgozásával, valamint a pixelhobby technikával ismerkedhettek meg a csapatokba osztott tanulók és vezetőik.

– A „Cickom…” – zeneművészeti műhely és az „Így tedd rá!” – néptánc műhely közös foglalkozásán népi gyermekjátékokkal, dalokkal, zenékkel, valamint a magyar néptánc lépéseivel ismerkedhettek a csapatokba osztott tanulók és vezetőik.

– A „Süssünk, süssünk valamit!” – népi eledelek műhelyben a csoportok közösen készíthették el az ebédet követő desszertet, a különböző ízesítésű (lekváros, túrós, kakaós) palacsintákat.

– A Szín-Kör-Játék – „Játszva tanulni” műhely dramatikus játékok formájában a spontán szerepformálás alapjaival szórakoztatott kicsiket és nagyokat egyaránt.

A programon készített megannyi produktumot és alkotást tekinthették meg eztán az érdeklődők a szünetben, mely alatt állófogadást, egy pizza és palacsinta partyt tartott a vendéglátó Józsefvárosi EGYMI.

A T-Faktor elnevezésű tehetségkutató „műsor” a szünetet követően vette kezdetét, amelyen a programban részt vevő tanulók mutatták be műsorukat. A Tehetség délután a „Cickom…” – zeneművészeti műhely fellépésével indult, amikor is a tanult népi gyermekjátékokból összeállított csokrot mutatták be a tanulók. Ezt követték az „Így tedd rá!” – néptánc műhely palántái, akik különböző ugrós, botos és üveges táncokat jártak.

A Gingalló pályázatot és a Tehetségnapot egy táncházzal zártuk, ahova bárki becsatlakozhatott a jelenlévők közül.

A Gingalló pályázat 2019. május 8.-i zárórendezvényéről megjelent egy cikk a Józsefvárosi Újságban: https://jozsefvaros.hu/feltolt/jozsefvaros_ujsag_2019-17.pdf