Művészeti és digitális ötlet-tár – április

Áprilisban is folytatódtak az NTP-INNOV-22-0044 pályázat műhelyeiben a foglalkozások.

Tánc-tár – művészeti műhely

Vezető: Kis Lili Barbara

A Tánc-tár műhelyének soron következő foglalkozását Csasztvan András meghívott vendég tartotta. Csasztvan András szarvasi származású néptánctanár, tagja volt az ExperiDance Táncegyüttesnek, jelenleg Budapesten oktat néptáncot fiataloknak.

A gyermekek izgatottan várták az aznapi foglalkozást. A foglalkozás kezdetétől fogva megvolt az összhang a gyermekek és András között, az eltöltött idő végig nagyon jó hangulatban telt. Első lépésként labdás játékkal bemutatkoztak a gyermekek, majd ritmus-és mozgásgyakorlatok következtek. Utána népi motívumokból kellett kiválogatni a virágokat a gyermekeknek, szintén mozgásos játék keretein belül. Játszhattak népi fogójátékot, utánozhattak állatokat zenére, illetve meg is mutathatták, milyen ügyesen tudnak már táncolni különböző stílusú népzenékre. A gyermekek nagyon élvezték a foglalkozást, legszívesebben még több időt játszottak és táncoltak volna Andrással.

Áprilisban a néptánc után bepillantást nyertünk a modern tánc világába is. A hónap elején még a néptánctudásunkat csiszolgattuk és megtanultunk pár alaplépést a népi ugrós és verbunkos táncok világából, a második foglalkozáson pedig a gyerekekkel a hip-hop műfajához kapcsolódóan a forgás technikáját igyekeztünk elsajátítani. Nagy koncentrációra és összehangoltságra volt szükség a foglalkozás során, hiszen figyelnünk kellett a helyes fej-és testtartásra, a lábak mozgására, és egymásra is. A gyerekek nagyon ügyesen helyt álltak ezen a foglalkozáson is, a hangulat pedig az eddigiekhez hasonlóan nagyon vidám volt.

Kép-tár – művészeti műhely

Vezető: Szilágyi Erzsébet Judit

Áprilisban folytatódtak a művészeti foglalkozások. A harmadik foglalkozás témája a meseillusztrálás volt. A csillagszemű juhász című népmesét dolgozták fel a gyerekek változatos technikákat alkalmazva, valamint a mese tanító, erkölcsi mondanivalójáról is sokat beszélgettünk. Megnéztük a mesefilmet is ötleteket merítve a csodálatos formavilágból.

A negyedik alkalommal fakanál báb formájában örökítettük meg a főhőst, betekintést nyerve a dramatizálás, bábműhelyek életébe. A térbeli megjelenítést is fontos célul tűztük.

Ötödik alkalommal egy újabb művészeti technika rejtelmeibe avattuk be a gyerekeket, ez a pasztellképek, a pasztellkréta használata, lehetőségei, szabadsága a kreatív alkotó folyamatban. Ez által megszületett néhány varázslatos virág pasztell alkotás.

Mese-tár – művészeti műhely

Vezető: Vigh Laura

Áprilisban a Mese-tár hetedik foglalkozására külsős előadókat hívtunk. A Batyu Színház látogatott el hozzánk. Gerencsér Alexandra adta elő Beatrix, avagy Mátyás okos felesége című mesét bábokkal. A gyerekek nagyon élvezték a bábjátékot, valamint, hogy ők is részesei lehettek a történetnek. Az előadás után közösen megtanultunk egy reneszánsz táncot. Végezetül

pedig mi is elkészíthettük királyi és királynői bábjainkat. A program kicsiknek és nagyoknak is igazán élvezetes volt.

Tánc-tár – digitális műhely

Vezető: Kis Lili Barbara

Ebben a hónapban a művészeti modulon tanultakat erősítettük meg videós megsegítéssel. A néptánchoz kapcsolódóan egyszerű páros táncot tanultunk meg a gyerekekkel Youtube-videó segítségével, majd a következő alkalommal a street dance műfajába nyertünk bepillantást szintén a videómegosztó használatával. Ezen a foglalkozáson négy alaplépést sajátítottunk el. A gyerekek nagyon élvezték, hogy a néptáncon kívül valami mást, valami modernebbet is tanulhattak, rögtön felvették a fonalat a videóval és nagyon jó hangulatban telt ez a foglalkozás is.

Kép-tár – digitális műhely

Vezető: Kovács Ádám

A 3. foglalkozáson bábok fotózásával és lehetséges beállításaival kísérleteztünk. Végig jártuk az iskolát és a legkülönbözőbb pózokban és helyszínekben kaptuk lencsevégre a bábokat. A készített képeket a zárórendezvény kincskereső feladatához is fel fogjuk használni. A gyerekeknek nagyon kreatív ötleteik voltak.

Az 4. alkalommal, a műhelyfoglalkozáson készült képekből készítettünk kollázsokat, amiből videót is készítettünk, ami kikerült az iskola honlapjára és facebook oldalára is.

Az 5. alkalommal ellátogattunk a Magyar Állami Operaház új művészeti központjába, az Eiffel Műhelyházba. Körbejártuk és sétáltunk egyet a hatalmas parkban, ahol megtekintettük Magyarország legrégebbi működő vasútjait. A csarnokban lévő kiállítást is nagyon élveztük. A gyerekek csak ámultak az ott kiállított vonaton, valamint a biatorbágyi híres robbantás vasútjának kazánján. Tanulóinknak annyira tetszett a kirándulás, hogy még napokkal később is szívesen meséltek róla tanáraiknak, társaiknak.

Mese-tár – digitális műhely

Vezető: Vigh Laura

Március végén megismerkedtünk a mangákkal. Utána néztünk mi is az a manga, milyen stílusjegyei vannak. Ezután megpróbálkoztunk saját karakterek megrajzolásával. Ez annyira megtetszett néhány tanulónak, hogy a későbbiekben többször is visszaköszöntek a karakterek.

A Mese-tár művészeti műhelyében már foglalkoztunk a diafilmmel, és most a digitális műhelybe is nagy szerepet kapott. Első alkalommal különböző szituációkat fotóztak le a gyerekek. Az elkészült fotókból összeállítást készítettek és történetet írtak hozzá.

Másik alkalommal hasonló dologgal próbálkoztunk. Mindenféle eszköz (storykocka, mesekészítő könyv) segítségével történeteket alkottunk, melyekhez illusztrációkat készítettünk. Végezetül a képeket digitalizáltuk és a történetet bemásolva diafilmként készítettük el.

Mivel a japán képregényekkel már megismerkedtünk, így most a hazai képregényeken volt a sor. Összehasonlítottuk a stílusjegyeket, karaktereket, szövegeket, majd a korábbi foglalkozáson készült fotókból mi is megpróbálkoztunk a képregénykészítéssel.

Az ötödik foglalkozáson újra a rajzoké volt a főszerep. Mesekártyák segítségével történetet alkottunk, melyhez illusztrációkat, karaktereket rajzoltunk. A digitalizált rajzokból képregényt szerkesztettünk.