NTP-INNOV-21-0048 pályázat

Természettudományos tehetségműhely – Tudóspalánta modul

A Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség által meghirdetett nyílt, NTP-INNOV-21 kódjelű, „Tud a Tolnai! – Tudományos tehetségfejlesztés a JEGYMIÁI-ban” című pályázat tehetségműhelyei 2022. januárjában megnyitották kapuikat. A Tudóspalánta modul során a 10 tanuló különböző fizikai és kémiai kifejezésekkel ismerkedhettek meg, és kísérleteket is végezhettek. A főbb tevékenységek a következő voltak:

· Tanultak katapultot készíteni megadott anyagokból, majd tesztelték, átalakították, hogy az erők és mozgások összefüggéseit megismerjék.

· Tojást törés ellen megóvó berendezést fabrikáltak, a kész konstrukciókat tesztelték is. A gravitációs erő, közegellenállás és légellenállás összefüggéseinek felismerése volt ezzel a cél.

· Ezután következett a hidraulikus labirintus építése megadott alapanyagokból, a víz tulajdonságának, fizikai viselkedésének megfigyeléseként.

· Egyszerű áramkör készítése megadott alapanyagokból. Mi is kell hozzá? Néhány kábel, na meg citrom.

· Ecetsav reakcióinak megfigyelése során még vulkánkitörést is szimuláltak.

· Kristályosodás folyamatának megismerése során timsókristályokat, sókristályokat növesztettek.

Kicsik és nagyok egyformán élvezték a foglalkozásokat Fekete Dóra vezetésével. A gyerekek a jobbnál jobb élményekkel gazdagodtak, miközben a foglalkozások során tudásuk rengeteget új ismerettel bővült.